ALGUNES PERLES DE LA MOSTRA
4, 11 i 18 desembre a les 20:00h
Amb la col·laboració dels Cinemes Boliche
Dijous 4 de desembre
Sedmikrásky (Les Margarides), Věra Chytilová 74’. Txecoslovàquia, 1966. VOSC
Věra Chytilová (1929-2014) va dirigir Les Margarides l’any 1966. El film va ser censurat pel règim txecoslovac a causa de la seva irreverència i el seu esperit transgressor i Chytilová se li va prohibir l’activitat cinematogràfica fins el 1975. La seva obra cinematogràfica és un exponent de l’avantguarda i la nova onada txecoslovaca de la dècada dels seixanta.
Les Margarides posa en evidència la hipocresia d’unes morals anacròniques i sectàries que sovint es fan passar per indiscutibles.
Es va projectar en el marc de la Mostra el passat mes de juny a mode d’homenatge a Věra Chytilová (1929-2014).

A partir de centenars de films amateurs de 8 i súper 8 mm, filmats dels anys 40 fins ara, aquest film, a mig camí entre el documental i la ficció, tracta de difuminar la frontera entre els dos gèneres (una narració de ficció a partir d’imatges documentals o, a l’inrevés, una narració documental a partir d’imatges ficcionals) amb la finalitat d’insinuar, de forma lúdica i burlesca, la necessitat d’inventar-se una identitat per poder existir. “I si visquéssim altres vides a altres universos? En comptes d’un immens espai desaprofitat, l’univers es poblaria de tots els possibles. Allà, jo seria aventurera, psicòpata, mare exemplar, suïcida, comptable o home invisible”. Yaël André s’apropia d’hores i hores de films familiars, de vacances, bebès, viatges, festes, aniversaris, escenes que han alimentat una mena de gran memòria comuna, per posar-les al servei d’un exercici narratiu lleuger i tràgic a la vegada. El film manipula el passat fins a dotar-lo d’un aire d’eternitat, un present etern on els éssers i les coses són com partícules en suspensió en el terreny de l’indeterminat i es constitueix així en un document excepcional per reflexionar sobre la funció de les imatges i l’estatut de la realitat.
Dijous 18 de desembre Stream of Love (Corrent d’amor), Ágnes Sós 70’. Hongria, 2013.VOSC
L’amor i el desig són el centre de les converses de les dones grans d’un poble romanès de parla hongaresa que, amb la seva exuberant vitalitat, comparteixen les seves expectatives amoroses i les seves ganes d’aventures sexuals. Divertit, sorprenent, emotiu, aquest documental, premiat a diversos festivals, il·lumina la cara alegre i sensual de la vellesa femenina. El film combina dues de les passions -el món rural i la gent gran- d’una directora que ha tingut l’habilitat d’aconseguir que les dones d’aquest poble de Transilvània parlin amb franquesa i espontaneïtat de temes sexuals, tot utilitzant el sentit de l’humor, i gràcies a un treball d’aproximació que va durar tres anys, per aconseguir la seva confiança. Les dones expliquen obertament les seves coses més íntimesi despleguen davant la càmera tot el seu encant així com la gràcia dels seus cossos generosos i les seves rialles. Quan van veure el film en una sessió privada abans de l’estrena, les va sorprendre a elles mateixes. Amb les seves imatges insòlites sobre la geografia física i humana d’aquest indret perdut entre turons sorprèn ara a tots els públics
Lloc:
Boliche Cinemes Diagonal, 508 Per a totes les sessions, preu especial de 4€