Claire Simon
Aprèn a fer cinema treballant en el muntatge de pel·lícules, i a la vegada roda curtmetratges de forma totalment independent. Descobreix la pràctica del cinema directe a Les Atéliers Varan i realitza diversos documentals: Les patients, Récréations i Coûte que coûte, que són seleccionats en nombrosos festivals. Aquests dos darrers, s’estrenen a les sales de cinema marcant el punt de partida d’una nova escola documental en el cinema francès.
L’any 1997 presenta a la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes el seu primer llargmetratge de ficció Sinon, oui, la història d’una dona que simula un embaràs i roba un nen. Realitza per a Arte una pel·lícula amb els alumnes del Teatre Nacional d’Estrasburg al Parlament Europeu, Ça c’est vraiment toi, a mig camí entre la ficció i el documental, que s’emporta els premis més importants del documental i de la ficció del festival de Belfort. Després d’una incursió en el món del teatre, torna al cinema documental per rodar 800 km de différence i Mimi, seleccionada al festival de Berlín l’any 2003.
El seu segon llargmetratge de ficció, Ça brûle, fou presentat a la Quinzaine des Réalisateurs l’any 2006. El 2008 dirigeix Les bureaux de Dieu, on actrius famoses com Nathalie Baye, Nicole Garcia i Isabelle Carré encarnen conselleres de planificació familiar. Gran Premi SACD a la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes, aconsegueix dibuixar una línia fina entre el documental i la ficció, característica que també es troba a La Gare du Nord i Géographie humaine.
En l’aclamat documental Le bois dont les rèves son faits, Simon filma el bosc de Vincennes com la forma accessible d’un paradís perdut, un lloc on tothom pot trobar refugi i inventar la seva pròpia utopia. La pel·lícula va ser nominada al Premi Louis Delluc el 2016. Le concours va rebre el Premi al Millor Documental a la Biennal de Venècia de l’any 2016 i Premières solituds es va presentar a la secció Fòrum de la Berlinale 2018.
Actualment Simon treballa en una sèrie documental de 18 capítols de 30 minuts que es podrà veure a Ciné+ i TV5 Monde. Nou hores de suspens entorn del documental i de l’agricultura en un petit poble de l’Ardèche on tots els implicats s’enfronten a les lleis del mercat per vendre allò que estimen, sigui vi, fruites o pel·lícules.